Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Τα μπαχαρικά της πολίτικης κουζίνας







Καλημέρα και καλό μας μήνα!

Προσπαθούσα χθες να διαλέξω πια συνταγή θα σου γράψω σήμερα και ξαφνικά μου έσκασε η σκέψη στο κεφάλι! Πως να σου δώσω συνταγές και μυστικά αν πρώτα δεν σου γράψω για το βασικό συστατικό της πολίτικης κουζίνας; Χρώματα που γαληνεύουν την ματιά σου και μυρωδιές που σε ταξιδεύουν στα παζάρια μπαχαρικών της Πόλης. Τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την πολίτικη κουζίνα και με αυτά θέλω σήμερα να ασχοληθούμε.





Βασίλισσα των μπαχαρικών είναι η κανέλα. Νοστιμίζει με το ζεστό άρωμα και χρώμα της την καθημερινότητα μας. Ανακουφίζει από την ναυτία, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και είναι κύριο συστατικό σε πολλές αφροδισιακές συνταγές μιας και από την αρχαιότητα ακόμα, χορηγούνταν σε περιπτώσεις σεξουαλικής ανικανότητας. Όπως λέει κι ο παππούς στην ταινία του Μπουλμέτη, η κανέλα φέρνει κοντά τους ανθρώπους, τους κάνει να κοιτάζονται στα μάτια. 






Βανίλια. Απαραίτητη στα περισσότερα γλυκά και τα αφεψήματα. Βοηθάει στην πέψη και τονώνει το νευρικό σύστημα. Το ήξερες εσύ ότι στα ζαχαροπλαστεία της Πόλης έκαιγαν βανίλια με βούτυρο και ζάχαρη για να προσελκύσουν με το άρωμα περισσότερους πελάτες; Ούτε κι εγώ!





Στην κουζίνα της Πόλης, τον ρόλο του πρωταγωνιστή έχουν τα πιπέρια. Κόκκινα, μαύρα, πράσινα, ροζέ, το καθένα με την γεύση του και την μυρωδιά του. Συμβάλλουν στην συντήρηση των τροφίμων, βοηθούν στην πέψη και καταπολεμούν τα βακτηρίδια. Είδες το πιπεράκι ιδιότητες;





Σειρά έχουν το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Χρησιμοποιούνται σε γλυκά, κοκκινιστά κρέατα και σάλτσες αλλά και σε σαλάτες. Προσοχή με την χρήση του μοσχοκάρυδου γιατί σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να γίνει τοξικό!





Το μπαχάρι. Η γεύση του θυμίζει συνδυασμό κανέλας και γαρύφαλλου και είναι δυνατή. Ταιριάζει πολύ στο κρέας και έχει πολλά αντιοξειδωτικά.




Το κύμινο με δυνατό και βαρύ άρωμα και γεύση, θυμίζει το κάρυ. Χρησιμοποιείται σε κρέατα, σε όσπρια, σε ορισμένα τυριά και σε ψωμί. Ως αφέψημα τονώνει την καρδιά και μειώνει την ταχυπαλμία. Δρά σπασμολυτικά σε ισχυρούς πόνους και συνιστάται για την αντιμετώπιση της ανορεξίας και της δυσπεψίας. Επίσης διευκολύνει γαλακτόρροια στον μητρικό θηλασμό.





Το σαφράνι ή σαφράν ή κρόκος αρωματίζει και χρωματίζει. Με αυτό βάφεται το πιλάφι και πολλά άλλα φαγητά και ποτά. Έχει αφροδισιακές ιδιότητες και λειτουργεί και αυτό αποτοξινωτικά στον οργανισμό. Η ελληνική γη παράγει τον καλύτερο κρόκο. 





Το κάρυ ή κουρκουμάς ή κιτρινόριζα, λειτουργεί ως αντιγηραντικό του εγκεφάλου. μαγειρεύεται πάντα με λάδι ή λίπος για να αναδυθεί το χρώμα του και η γεύση του. Στην Δύση κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης.






Η μαστίχα δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα γλυκά, σε ποτά,σε φαγητά, στο κρασί, σε ψωμί και στο ρακί. Είναι φάρμακο για το στομάχι αλλά και διεγερτικό. Για την διεγερτική αυτή ιδιότητα της, λέγεται πως, ο μεγαλύτερος τραπεζοκόμος του σουλτάνου παρασκεύαζε ψωμί με μαστίχα προκαλώντας "άμετρον και αχαλίνωτον ακολασίαν" (δηλαδή χαμό!). Έχει επουλωτική δράση σε φλεγμονές και ανακουφίζει από την δυσπεψία και τον τυμπανισμό. Βρε την μαστίχα!






Το μαχλέπι που προέρχεται από το κουκούτσι των αγριοκέρασων, χρησιμοποιείται ως αρωματικό σε τσουρέκια και κουλούρια και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες. 




Ο γλυκάνισος ή ανασόνι όπως το λένε στην Πόλη, αρωματίζει σάλτσες, ζυμαρικά, το ψωμί, γλυκά, το ρύζι και ποτά. Βοηθάει πολύ στην χώνεψη και το τσάι του ανακουφίζει τους κολικούς των μωρών.





Το σουμάκι ή sumak, με το κοκκινωπό του χρώμα και την ιδιαίτερη γεύση του που φέρνει λίγο σε λεμόνι, συνοδεύει τέλεια όλα σχεδόν τα κεμπάπ, τα ψητά κρέατα αλλά και διάφορες σάλτσες και dressings. 


Αυτή ήταν μια μικρή εισαγωγή στα μπαχαρικά και στα μυρωδικά της πολίτικης κουζίνας. Αν θέλεις την συμβουλή μου (δηλαδή την θέλεις δεν την θέλεις εγώ θα στην πω!), βρες ένα κατάστημα που πουλάει μπαχαρικά, μπες μέσα και πάρε λίγη ποσότητα απ΄όλα. Αποθήκευσε τα στην κουζίνα σου και να δεις που θα σου χρειαστούν...Ξέρω τι σου λέω!

Αυτά τα ολίγα από μένα, καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο να έχουμε!!




3 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό Μελινα! ΔΕΝ τα ήξερα ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχεδόν όλα τα γνωρίζω και τα χρησιμοποιώ. Αυτό που δεν ήξερα την ύπαρξή του είναι το σουμάκι. Μάλλον ήρθε η ώρα του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοριτσαρες μου εγω εχω εναν ψυχαναγκασμο με τα μπαχαρικα. Οποτε παω στην μαμα μου, παω στο μαγαζι με τα μπαχαρικα στην αγορα της Καλλιθεας και το σηκωνω! Angie μου το σουμακι πιθανον αν το δοκιμασεις σκετο να μην σου αρέσει, αν το βάλεις ομως επάνω σε κρέας ή κεμπαπ ειναι τελειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες κάτι για αυτό που διάβασες!!